Tap to unmute

Zlatko Dalić objasnio taktiku kojom su pobijedili Brazil

Share
Embed
 • Published on Dec 8, 2022 veröffentlicht
 • Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je novi veliki podvig. Treći put u svojoj historiji hrvatski nogometaši igrat će u polufinalu Svjetskog prvenstva.
  Vatreni su na penale izbacili prvog favorita turnira, Brazil.
  “Ono što je Hrvatska uradila Brazilu to im je lekcija za cijeli život”, poručio je selektor Hrvatske reprezentacije.
  #hrvatska #katar2022 #qatar2022

Comments • 1 584

 • Philip Gligorov
  Philip Gligorov 3 months ago +506

  Bravo Hrvatska! Čestitke iz Makedonije 🇲🇰❤️🇭🇷 Ovoga puta do zlata! Cijeli balkan je uz vas!

  • Zlatko Plavec
   Zlatko Plavec 3 months ago +3

   Hvala na iskrenim podrškama sa Balkana. A onim drugima neka smeta Hrvatska je prvak svijeta

  • Pandore HR
   Pandore HR 3 months ago +1

   Dodajte komentar
   Postoji li uopće Balkanski poluotok?
   Zapravo, nikome u geografskoj znanosti nije jasno kako je kopno koje je tako širokim krakom vezano za kontinent uopće moglo biti proglašeno poluotokom. Da bi ti geografski parametri bili još nevjerojatniji, valja spomenuti da je od crte Trst - Odesa (1330 km) mnogo bliže Trstu luka Szczecin (920 km) ili Rostock (950 km) na Baltičkom moru!
   Pogreška stara 200 godina
   Ako i zanemarimo geografsku definiciju poluotoka (što nikako ne bismo smjeli učiniti), onda je i posve nejasno zašto je taj dio jugoistočne Europe dobio ime baš Balkanski poluotok. Naime, Stara planina nalazi se na sjeveru Bugarske i ne dominira ovim dijelom Europe. Više od nje ovim prostorom dominiraju, recimo, Dinaridi, Velebit ili Prokletije i slično. Francuski geolog Ami Boue (1794. -1881.) nije ni slutio kada je u jednom svojem radu bugarsku Staru planinu nazvao Balkan - kakve će probleme ovdašnjim narodima izazvati. Naziv Balkan dolazi od turske riječi balkan ili balkanar, što znači šumovite planine.Kako to obično biva kad nam stranci daju imena, u jednom svojem radu njemački geograf J. A. Zeune 1809. godine upotrijebio je naziv Balkanski poluotok ili Balkan. Do toga je u stvari došlo Zeunovom pogreškom. Ne proučavajući atlas i karte, on je mislio da je Stara planina ili Balkan dominirajući središnji planinski sustav jugoistočne Europe. Zeunova pogreška nije u početku prouzročila neke teže posljedice u geografskom nazivlju Europe. Naime, naziv Balkanski poluotok se kroz gotovo cijelo 19. stoljeće u geografskoj literaturi vrlo malo koristio.
   Potkraj 19. stoljeća, preko francuske literature, "otkrili" su ga srpski geografi. To se poglavito odnosi na najvećeg srpskog geografa Jovana Cvijića (Loznica 1865. - Beograd 1927.). Nasuprot nizu europskih geografa koji su ukazivali na nelogičnost proglašenja ovog dijela jugoistočne Europe poluotokom, Cvijić i njegovi sljedbenici čvrsto su se "uhvatili" za taj geografski termin. Doduše, već tada, pa ni danas, nije jasno gdje je granica između tzv. Balkanskog poluotoka i ostatka Europe. U literaturi, osobito srpskoj, upotrebljavala su se dva tumačenja. Prema jednima granica je tekla rijekama Dunav, Sava i Kupa pa na riječki zaljev na sjevernom Jadranu. Prema drugima, "Balkan" je bio mnogo veći: granica je tekla Dunavom, pa Savom sve do Ljubljaskog barja, onda rijekom Idrijicom na Soču pa na sjeverni Jadran. Zapravo, ta sjeverna granica Balkana prema Europi nikad nije točnije definrana, pa čak ni u redovima srpskih geografa.
   Besmislica koja je ušla u zemljovide
   Zašto je Cvijić tako objeručke prihvatio naziv Balkan i zašto ga je nastojao maksimalno afirmirati (u čemu je, nažalost, dobrim dijelom i uspio)? U traženju odgovora na ovo pitanje dolazimo do društvene, sociološke i političke komponente pojma Balkan (ili Balkansko poluostrvo, kako ga naziva Cvijić). Naime, Cvijić je bio ponajprije fizički geograf (geomorfolog), ali i etnolog i političar. Volio je kada su ga zvali i "balkanologom". Kao rektor Beogradskog univerziteta i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, te jedan od najuglednijih srpskih znanstvenika, Cvijić je upregao sve svoje snage služeći afirmaciji srpstva, srpske nacionalne ideje i širenja srpske dominacije, pa i države, na cijeli prostor Južnih Slavena.
   Pod okriljem znanosti i tzv. objektivnosti Cvijić koristi naziv Balkan da bi potkrijepio punu opravdanost postojanja tzv. Balkanske istorijske tradicije. Pojam "Balkansko poluostrvo" iznimno je dobro povezivao srpska "znanstvena" tumačenja da u toj "balkanskoj istorijskoj tradiciji" postoji i razvija se ideja sjedinjenja svih "balkanskih plemena" jer su njihovi pripadnici zapravo srpskoga podrijetla, samo povijesnim slijedom ponešto različiti i "zagađani utjecajima s rubnih područja".
   Sintagmu "balkanska istorijska tradicija" izvrsno je sublimirao prof. dr. sc. Ratimir Kalmeta u svojoj knjizi "Zemljopisne i druge rasprave" (2009.).
   Cvijić tu tzv. Balkansku povijesnu tradiciju tumači kroz nekoliko "znanstvenih" zaključaka o južnoslavenskim narodima ("plemenima"):
   1. Srbi su u vrijeme Prvoga srpskog ustanka izrazili beskrajno snažno čuvstvo koje se u novostvorenoj srpskoj državi očitovalo u oslobodilačkim pohodima Karađorđevih ustanaka prema zapadu i istoku. Srbijanski seljak je gibak, elastičan, inteligentan, misaon, u sebi posjeduje skrivene pojedinačne inicijative, čuvstven je, njegovi živci brzo i s velikom amplitudama vibriraju.
   2. Narod Bosne i Hercegovine je jedan od najsvježijih i najjačih dijelova srpskoga naroda, a u nacionalnome smislu tvori cjelovitost s narodom Zapadne Srbije, Novopazarskoga Sandžaka i Crne Gore. Bosanski katolicu su bezimena etnička skupina, sastavljena od Hrvata, Srba i saksonskih rudara.
   3. Bosna i Hercegovina je za Srbiju ono što je Moskovska oblast za Rusiju.
   4. Najveći dio Hrvatske je napučen izmiješanim pučanstvom, koje se ističe balkanskom istorijskom tradicijom.
   5. Pučanstvo Jadranskoga primorja najviše svoga vremena provodi izvan kuće, vrlo je osjetljivo na plemićke titule i odličja. To je regija koja je dala velik broj pustolova.
   6. Hrvati su Srbi rimokatoličke vjeroispovijedi.
   7. "Slavonski varijetet" nas podsjeća na "rusku dušu".
   8. Mongoloidni tipovi su na prostoru Južnoslavjanskom slabije intelektualne i ćudoredne energije i vrlo brzo popuste u borbi za svoj opstanak - takve su značajke prirođene pučanstvu Baranje, Bačke i Banata.
   9. Makedonci su amorfna slavenska masa.
   10. Bugari ne odišu istinoljubljem i ostoumljem.
   Takva "znanstvena" etnološla tumačenja Cvijić iznosi u svojem znamenitom dvotomnom djelu "Balkansko poluostrvo i južnoslavenske zemlje" (Pariz 1918., Beograd 1922. i 1931. Za takve u osnovi nacionalističke i rasističke "znanstvene teze" koristi naziv Balkanskog poluotoka, odnosno "balkansku istorijsku tradiciju". Ako se s time povežu tadašnje političke, gospodarske i strateške prilike u jugoistočnoj Europi, onda je jasno da je postajalo sve toplije u tzv. Balkanskom kotlu naroda i vjera. To stanje, koje traje već dva stoljeća, ključalo je do usijanja u ratnim sukobima i stalnim trvenjima. Kako piše Miroslav Krleža, nalazimo se u "balkanskoj krčmi" u kojoj je netko ugasio svjetlo.
   Hrvatska je srednjoeuropska zemlja
   Stoga je jasno da je pojam "biti na Balkanu" poprimio posve nepovoljno, pa čak i pogrdno, pejorativno značenje. Kada se u bilo kojoj regiji svijeta govori o nacionalnoj netrpeljivosti, ratnim i drugim sukobima, vjerskoj i drugoj netoleranciji, onda se vrlo često koristi termin "balkanizacija". Hrvatska je stoljećima pripadala i gradila mediteransku rimokatoličku kulturu i srednjoeuropski kulturni krug. Njezini stanovnici ne mogu prihvatiti bilo kakve "balkanske" kvalifikacije. Pa čak ako i postoji geografski pojam Balkana, ona se ni tada ne nalazi u njegovu sastavu. Hrvatska je po svojem geografskom položaju sredozemna i srednjoeuropska zemlja. Nikome ne pada na pamet da Grčku naziva "balkanskom" zamljom, iako ako se tko nalazi na poluotoku , onda su to Grci.
   Ovo je poziv hrvatskoj geografiji i znanosti, a pogotovo političkoj eliti da maksimalno ustraju na objašnjavanju i znanstvenom tumačenju stvarnih komponenti geografskog položaja Hrvatske. Svrstavanje Hrvatske u bilo kakve okvire ili nazive "Balkana", "Zapadnog Balkana", "Balkanskog poluotoka" i slično, ne možemo prihvatiti. Ni po koju cijenu.
   prof. dr. sc. Dragutin Feletar
   Meridijani, siječanj 2010.
   www.posavski-obzor.info
   back to top
   HKV.HR - INAČICA ZA MOBITELE
   Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.
   Zatvori

  • Medo
   Medo 3 months ago +3

   Hvala, evo veliko srce Makedoniji od Hrvatske ❤️

 • Boban Jevdjevic
  Boban Jevdjevic 3 months ago +714

  Svaka cast komsije.💪 Srbin sam, ali toliko postovanja prema vama, prema ovom velikom gospodinu treneru, ljudskoj gromadi, da vam se divim. Vi ste institucija fudbalska na balkanu!
  Polazem veliku nadu u to da cete podici pehar! 🇷🇸🇭🇷

  • Jelena
   Jelena 2 months ago

   @Mir, Jun Zato što svi lažu da su Srbi.

 • avesta atsevA
  avesta atsevA 3 months ago +127

  Dalic se bavi ozbiljno svojom profesijom, ne psuje majke protivnickim igracima i ne ponasa se primitivno i nadmeno, iako veceras ima zbog cega biti nadmen. Doista je lijepo vidjeti ovakav gospodski pristup i poniznost nakon izbacivanja glavnog favorita. Aferim Dalicu i hrvatskoj momcadi. Zasluzujete da ovoga puta budete sampioni. Drzimo vam finge u Bosni i Hercegovini.

 • DIANA DELHUNIJA
  DIANA DELHUNIJA 3 months ago +2

  Hvala ljudi na divnim komentarima iz ex Juge, svaka cast! Pozz iz Hr ! 🙏❤️

 • Грегори Режер
  Грегори Режер  3 months ago +22

  Браво Хорватия 🇭🇷🏆Поддержка из России 🇷🇺

 • Aleksandar Ilic
  Aleksandar Ilic 3 months ago +64

  Ja sam srbenda veliki ali ste me juce bacili na kolena i proradila je u meni ta jugoslovenska krv suze su mi krenule kad sam video kao igraju vasi momci za zemlju svoju ,grb i zelim vam FINALE ma svecku titulu. pozz iz srbije

  • Marko Sikiric
   Marko Sikiric Month ago +2

   Hvala tebra...i vama sretno u budućnosti 🇭🇷🇭🇷🇷🇸🇷🇸💪💪

  • Antonije Lucius
   Antonije Lucius 2 months ago +3

   Pozzz iz Hrvatske ✌️✌️✌️

 • Ante Pinjušić
  Ante Pinjušić 3 months ago +4

  Kakav čovjek....kakva skromnost...😊

 • Ivan
  Ivan 3 months ago +96

  Bas mi je drago vidjeti ovoliko podrske sa cjelog Balkana, posebno u ovom sportu u kojem navijaci inace sire sve osim podrske
  Hvala svima na lijepim željama 🤗❤️🇭🇷

  • Pandore HR
   Pandore HR 3 months ago

   Dodajte komentar
   Postoji li uopće Balkanski poluotok?
   Zapravo, nikome u geografskoj znanosti nije jasno kako je kopno koje je tako širokim krakom vezano za kontinent uopće moglo biti proglašeno poluotokom. Da bi ti geografski parametri bili još nevjerojatniji, valja spomenuti da je od crte Trst - Odesa (1330 km) mnogo bliže Trstu luka Szczecin (920 km) ili Rostock (950 km) na Baltičkom moru!
   Pogreška stara 200 godina
   Ako i zanemarimo geografsku definiciju poluotoka (što nikako ne bismo smjeli učiniti), onda je i posve nejasno zašto je taj dio jugoistočne Europe dobio ime baš Balkanski poluotok. Naime, Stara planina nalazi se na sjeveru Bugarske i ne dominira ovim dijelom Europe. Više od nje ovim prostorom dominiraju, recimo, Dinaridi, Velebit ili Prokletije i slično. Francuski geolog Ami Boue (1794. -1881.) nije ni slutio kada je u jednom svojem radu bugarsku Staru planinu nazvao Balkan - kakve će probleme ovdašnjim narodima izazvati. Naziv Balkan dolazi od turske riječi balkan ili balkanar, što znači šumovite planine.Kako to obično biva kad nam stranci daju imena, u jednom svojem radu njemački geograf J. A. Zeune 1809. godine upotrijebio je naziv Balkanski poluotok ili Balkan. Do toga je u stvari došlo Zeunovom pogreškom. Ne proučavajući atlas i karte, on je mislio da je Stara planina ili Balkan dominirajući središnji planinski sustav jugoistočne Europe. Zeunova pogreška nije u početku prouzročila neke teže posljedice u geografskom nazivlju Europe. Naime, naziv Balkanski poluotok se kroz gotovo cijelo 19. stoljeće u geografskoj literaturi vrlo malo koristio.
   Potkraj 19. stoljeća, preko francuske literature, "otkrili" su ga srpski geografi. To se poglavito odnosi na najvećeg srpskog geografa Jovana Cvijića (Loznica 1865. - Beograd 1927.). Nasuprot nizu europskih geografa koji su ukazivali na nelogičnost proglašenja ovog dijela jugoistočne Europe poluotokom, Cvijić i njegovi sljedbenici čvrsto su se "uhvatili" za taj geografski termin. Doduše, već tada, pa ni danas, nije jasno gdje je granica između tzv. Balkanskog poluotoka i ostatka Europe. U literaturi, osobito srpskoj, upotrebljavala su se dva tumačenja. Prema jednima granica je tekla rijekama Dunav, Sava i Kupa pa na riječki zaljev na sjevernom Jadranu. Prema drugima, "Balkan" je bio mnogo veći: granica je tekla Dunavom, pa Savom sve do Ljubljaskog barja, onda rijekom Idrijicom na Soču pa na sjeverni Jadran. Zapravo, ta sjeverna granica Balkana prema Europi nikad nije točnije definrana, pa čak ni u redovima srpskih geografa.
   Besmislica koja je ušla u zemljovide
   Zašto je Cvijić tako objeručke prihvatio naziv Balkan i zašto ga je nastojao maksimalno afirmirati (u čemu je, nažalost, dobrim dijelom i uspio)? U traženju odgovora na ovo pitanje dolazimo do društvene, sociološke i političke komponente pojma Balkan (ili Balkansko poluostrvo, kako ga naziva Cvijić). Naime, Cvijić je bio ponajprije fizički geograf (geomorfolog), ali i etnolog i političar. Volio je kada su ga zvali i "balkanologom". Kao rektor Beogradskog univerziteta i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, te jedan od najuglednijih srpskih znanstvenika, Cvijić je upregao sve svoje snage služeći afirmaciji srpstva, srpske nacionalne ideje i širenja srpske dominacije, pa i države, na cijeli prostor Južnih Slavena.
   Pod okriljem znanosti i tzv. objektivnosti Cvijić koristi naziv Balkan da bi potkrijepio punu opravdanost postojanja tzv. Balkanske istorijske tradicije. Pojam "Balkansko poluostrvo" iznimno je dobro povezivao srpska "znanstvena" tumačenja da u toj "balkanskoj istorijskoj tradiciji" postoji i razvija se ideja sjedinjenja svih "balkanskih plemena" jer su njihovi pripadnici zapravo srpskoga podrijetla, samo povijesnim slijedom ponešto različiti i "zagađani utjecajima s rubnih područja".
   Sintagmu "balkanska istorijska tradicija" izvrsno je sublimirao prof. dr. sc. Ratimir Kalmeta u svojoj knjizi "Zemljopisne i druge rasprave" (2009.).
   Cvijić tu tzv. Balkansku povijesnu tradiciju tumači kroz nekoliko "znanstvenih" zaključaka o južnoslavenskim narodima ("plemenima"):
   1. Srbi su u vrijeme Prvoga srpskog ustanka izrazili beskrajno snažno čuvstvo koje se u novostvorenoj srpskoj državi očitovalo u oslobodilačkim pohodima Karađorđevih ustanaka prema zapadu i istoku. Srbijanski seljak je gibak, elastičan, inteligentan, misaon, u sebi posjeduje skrivene pojedinačne inicijative, čuvstven je, njegovi živci brzo i s velikom amplitudama vibriraju.
   2. Narod Bosne i Hercegovine je jedan od najsvježijih i najjačih dijelova srpskoga naroda, a u nacionalnome smislu tvori cjelovitost s narodom Zapadne Srbije, Novopazarskoga Sandžaka i Crne Gore. Bosanski katolicu su bezimena etnička skupina, sastavljena od Hrvata, Srba i saksonskih rudara.
   3. Bosna i Hercegovina je za Srbiju ono što je Moskovska oblast za Rusiju.
   4. Najveći dio Hrvatske je napučen izmiješanim pučanstvom, koje se ističe balkanskom istorijskom tradicijom.
   5. Pučanstvo Jadranskoga primorja najviše svoga vremena provodi izvan kuće, vrlo je osjetljivo na plemićke titule i odličja. To je regija koja je dala velik broj pustolova.
   6. Hrvati su Srbi rimokatoličke vjeroispovijedi.
   7. "Slavonski varijetet" nas podsjeća na "rusku dušu".
   8. Mongoloidni tipovi su na prostoru Južnoslavjanskom slabije intelektualne i ćudoredne energije i vrlo brzo popuste u borbi za svoj opstanak - takve su značajke prirođene pučanstvu Baranje, Bačke i Banata.
   9. Makedonci su amorfna slavenska masa.
   10. Bugari ne odišu istinoljubljem i ostoumljem.
   Takva "znanstvena" etnološla tumačenja Cvijić iznosi u svojem znamenitom dvotomnom djelu "Balkansko poluostrvo i južnoslavenske zemlje" (Pariz 1918., Beograd 1922. i 1931. Za takve u osnovi nacionalističke i rasističke "znanstvene teze" koristi naziv Balkanskog poluotoka, odnosno "balkansku istorijsku tradiciju". Ako se s time povežu tadašnje političke, gospodarske i strateške prilike u jugoistočnoj Europi, onda je jasno da je postajalo sve toplije u tzv. Balkanskom kotlu naroda i vjera. To stanje, koje traje već dva stoljeća, ključalo je do usijanja u ratnim sukobima i stalnim trvenjima. Kako piše Miroslav Krleža, nalazimo se u "balkanskoj krčmi" u kojoj je netko ugasio svjetlo.
   Hrvatska je srednjoeuropska zemlja
   Stoga je jasno da je pojam "biti na Balkanu" poprimio posve nepovoljno, pa čak i pogrdno, pejorativno značenje. Kada se u bilo kojoj regiji svijeta govori o nacionalnoj netrpeljivosti, ratnim i drugim sukobima, vjerskoj i drugoj netoleranciji, onda se vrlo često koristi termin "balkanizacija". Hrvatska je stoljećima pripadala i gradila mediteransku rimokatoličku kulturu i srednjoeuropski kulturni krug. Njezini stanovnici ne mogu prihvatiti bilo kakve "balkanske" kvalifikacije. Pa čak ako i postoji geografski pojam Balkana, ona se ni tada ne nalazi u njegovu sastavu. Hrvatska je po svojem geografskom položaju sredozemna i srednjoeuropska zemlja. Nikome ne pada na pamet da Grčku naziva "balkanskom" zamljom, iako ako se tko nalazi na poluotoku , onda su to Grci.
   Ovo je poziv hrvatskoj geografiji i znanosti, a pogotovo političkoj eliti da maksimalno ustraju na objašnjavanju i znanstvenom tumačenju stvarnih komponenti geografskog položaja Hrvatske. Svrstavanje Hrvatske u bilo kakve okvire ili nazive "Balkana", "Zapadnog Balkana", "Balkanskog poluotoka" i slično, ne možemo prihvatiti. Ni po koju cijenu.
   prof. dr. sc. Dragutin Feletar
   Meridijani, siječanj 2010.
   www.posavski-obzor.info
   back to top
   HKV.HR - INAČICA ZA MOBITELE
   Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.
   Zatvori

 • Canal de um Politécnico
  Canal de um Politécnico 3 months ago +21

  Congratulations Croatia for the victory! From a Brazilian 🇧🇷 ❤🇭🇷 I wish we had a head-coach like Dalic...

 • Un0rdin4rY Pr0gr4mmeR
  Un0rdin4rY Pr0gr4mmeR 3 months ago +874

  Koliko su ljudi pljuvali po Daliću, a na kraju lik svima kulturno začepi gubicu. Pustimo priče. Djela govore više od riječi. Gospodine Daliću, kapa do poda.

  • k o m e n t a t o r
   k o m e n t a t o r 3 months ago +1

   Daliću zemljače Livno se ponosi tobom ❤

  • avesta atsevA
   avesta atsevA 3 months ago

   Ciro i Dalic-lipi nasi Bosanci... 🤗

  • Hristijan Dimitrovski
   Hristijan Dimitrovski 3 months ago +2

   @Za Istinu ako su kritike na mestu, onda je dobre, ali ljudi su ga kritikuvali o stvari u koji nisu bili u pravu. I plus nije to samo kritika, mnogo su ga pljuvali i vregjali. Eto vam sad...

  • SKITNICA95
   SKITNICA95 3 months ago +1

   @MrFatuchi čisto sumnjam da bi itko tvrdio da je to greška. Pa to se zaziva više od godinu dana. I nije jedini s tim čudnim idejama. Brazilski izbornik drži istu sredinu koju su naši skroz uništili, engleski izbornik drži sjajne ofenzivce na klupi itd...

 • Vukašin Zoran Official
  Vukašin Zoran Official 3 months ago +290

  Podrška iz Srbije za Hrvatsku čestitam 👏❤️💪💪💪💪

  • Vlatko Babic
   Vlatko Babic 2 months ago

   Nebas stalno ali hrvatska na ovakvim turnirima uvek izbaci pojednog jakog protivnika njemacka. 98 18 argentinu 22 brazil ima jos jedna repka koju nije hrvatska pobedila a toje portugal igralisu mnogo puta ali nikad pobeda

  • Gardenik
   Gardenik 3 months ago

   Fala lipa. Ziv zdrav bio ti i tvoji. 🍺

  • Medo
   Medo 3 months ago +3

   Ljubav, mir i sport, hvala

 • Šaлe
  Šaлe 3 months ago +288

  Kao Srbin mogu samo reci da mi je drago kao da je Srbija ovo uradila a ne Hrvatska. Bravo momci 👏. Dovidjenja prijatno

  • Vick Vickson
   Vick Vickson 3 months ago

   @Roman Mihalić Osvetila nas je Portugalija, ako dobro pamtim...

 • Vee Pavlovic
  Vee Pavlovic 3 months ago +106

  Srbin sam i ruku na srce svaka vam cast , mnogi bi trebali da uce od vas kako se igra fudbal , svaka cast ovom treneru covek je mozak . Sa srecom na dalje i da dogurate do svog cilja .

  • Biserka Sertić
   Biserka Sertić 3 months ago +3

   Hvala na dobrim željama.Zlatko Dalić ima skromnost i realizam, a istovremeno jaku motivaciju i fokusiranost.Svidja mi se što se ne rasipa na dalju budućnost, nego je usmjeren na sadašnji trenutak.
   Jednom davno su pitali svjetskog šahovskog velemajstora:"Vaš protivnik vidi 7 poteza u naprijed, koliko poteza vi možete predvidjeti?" Odgovorio je:"Samo jedan, ali ispravan."

  • I. M.
   I. M. 3 months ago +5

   Hvala ti puno

  • Jerles
   Jerles 3 months ago +5

   🍻

  • Jimmy Glo
   Jimmy Glo 3 months ago +8

   Zivio buraz 🍷

 • Stana
  Stana 3 months ago +8

  Svaka vama cast , Brazil ima igraca koliko Hrvatska stanovnika . Pokazali ste citavom svijetu koliko moze da bude sposobna tako mala drzava 🙏♥️🥰

 • albert hoxha
  albert hoxha 3 months ago +210

  Svaka vam ćast .Puno mi je srce u vaśim uspeh protiv Brazila .Samo napred do kraja momci.Podrśka iz Tirana.

  • Stane Borisovski
   Stane Borisovski 3 months ago +1

   @albert hoxha Naivan si ! Nije ovo pre rata situacija ko sto bila..ipak..

  • albert hoxha
   albert hoxha 3 months ago +2

   @Stane Borisovski Moj prjjatelje Stane źelim naj lepśe i na srbi i na hrvati i na bosanci i na crnagorci i na makedonci na svima nivni ili vaśim uspeh je i moj radost . Pozdrav .

  • I. M.
   I. M. 3 months ago +4

   Puno hvala braca Albanci

 • Classic movies
  Classic movies 3 months ago +297

  Nema šta, zaista je Dalić vrhunski pripremio meč protiv Brazila to je evidentno! Vrhunska postavka zaista! Totalno je nadmudrio Titea u svim segmentima igre! Postavio je svoju ekipu na jedini način na koji može da igra protiv ovog Brazila i uspelo mu je, izašao je kao pobednik posle velike drame i penala. Jeste Brazil je imao puno šansi ali i Hrvatska je imala igru, imala je veliki posed lopte, od početka do kraja meča jasno je znala šta hoće. Sve je to Dalić ukomponovao fenomenalno. Najpre na 0:0 jedna čvrsta igra, oprezna, bez rizika, a zatim kod vođstva Brazila jedna strahovita transformacija u totalni napad na Brazil i uvođenje ofanzivaca u drugom produžetku koje je čuvao upravo za tu situaciju u slučaju da Brazil povede i onda paf u 117. minutu 1:1! Fenomenalna postavka zaista, kapa dole. Doduše i Tite je tu u drugom produžetku katastrofalno izgrešio, podsetio na našeg Piksija pri vođstvu Srbije protiv Kameruna 3:1 koje Piksi nije umeo da sačuva, e i Tite je slično postupio, imao 1:0 i nekoliko minuta do kraja meča a on krenuo sa pola tima u napad umesto da čuva gol i onda je sevnuo brzi napad Hrvata koji su napravili situaciju 7 na 4 u napadu i izjednačili jednim sigurnim pogotkom, otišli u penale i zasluženo šokirali i eliminisali Brazil. Neko bi rekao sreća, da, slažem se, ima i sreće, ali ima i hrvatskog znanja i umeća, a i inače sreću treba i zaslužiti, a Hrvatska je sve to zaslužila svojim kvalitetom i velikom borbenošću. Onaj ko je u Hrvatskoj kritikivao Dalića pre ovog prvenstva, a vidim da je bilo i tih kritičara, zaista nema pojma ni o čemu. Uostalom Dalić je tim kritičarima lepo odgovorio: "Nemojte me nervirati, bićemo svetski prvaci" i zaista alal mu vera, veliki veliki trener. Čestitke iz Srbije od mene za ovaj veliki uspeh.

  • MRS Chiara
   MRS Chiara 3 months ago +2

   @Ante Bošnjak Kako volim čitati komentare normalnih ljudi...👏👏👏Na žalost, tako ih je malo...možda bi trebali imati češće teme koje bi iz mraka izvukle na svijetlost ove pozitivne pojedince pa da nam svima bude ljepše...pozdrav 👋👋👋

  • Ante Bošnjak
   Ante Bošnjak 3 months ago +3

   VELIKO HVALA i tebi brate Classic movies na lijepim i toplim riječima, a posebno na Božijem blagoslovu za mene i moje najmilije što i ja tebi i tvojima najmilijima želim kao i svim ljudima u Srbiji. Uzdignimo zajedničke molitve DRAGOME BOGU da prosvijetli sve osobe u Hrvatskoj i Srbiji da se odluče živjeti po Božijoj riječi iz Svetoga Pisma što je garancija za poboljšanje međuljudskih odnosa dvaju susjednih naroda. 🙏❤🇷🇸🇭🇷 AMEN!

  • MRS Chiara
   MRS Chiara 3 months ago +3

   @Classic movies Divno je što postojiš...Svako ti dobro i veliki pozdrav...
   Btw. super ti je nick...uvijek sam za iznova pogledati classic movies ... 👍👍👍

 • Nature Lover
  Nature Lover 3 months ago +101

  Svaka cast komsije, svaka cast Delicu, ovo se zove fudbal. Elitni tim. Idemo CRO u finale No1.
  Pozdrav iz Srbije

  • slowmo
   slowmo 3 months ago +4

   Veliki hvala.Pozdrav.

 • Marija Radonić
  Marija Radonić  3 months ago +3

  Svi smo uz naše idemo svi skupa kao narod! IZNAD SVIH!!!

 • Sherif
  Sherif  3 months ago +190

  Alah te nagradio! Baš se osjeti neka dobrota i poniznost kada priča. Vidi se ta ljubav i vjera u Boga i onda se može preći svaka prepreka bez panike. Treba nam više takvih ljudi na Balkanu!

  • Y tubeu
   Y tubeu 13 days ago

   Nije on badava pješačio od Livna do Međugorja.

  • YouTube Succs
   YouTube Succs 3 months ago

   @mobile printing ima puno igraca u prvoj ligi i skupi su klubovima dugorocno

  • Pandore HR
   Pandore HR 3 months ago +2

   Dodajte komentar
   Postoji li uopće Balkanski poluotok?
   Zapravo, nikome u geografskoj znanosti nije jasno kako je kopno koje je tako širokim krakom vezano za kontinent uopće moglo biti proglašeno poluotokom. Da bi ti geografski parametri bili još nevjerojatniji, valja spomenuti da je od crte Trst - Odesa (1330 km) mnogo bliže Trstu luka Szczecin (920 km) ili Rostock (950 km) na Baltičkom moru!
   Pogreška stara 200 godina
   Ako i zanemarimo geografsku definiciju poluotoka (što nikako ne bismo smjeli učiniti), onda je i posve nejasno zašto je taj dio jugoistočne Europe dobio ime baš Balkanski poluotok. Naime, Stara planina nalazi se na sjeveru Bugarske i ne dominira ovim dijelom Europe. Više od nje ovim prostorom dominiraju, recimo, Dinaridi, Velebit ili Prokletije i slično. Francuski geolog Ami Boue (1794. -1881.) nije ni slutio kada je u jednom svojem radu bugarsku Staru planinu nazvao Balkan - kakve će probleme ovdašnjim narodima izazvati. Naziv Balkan dolazi od turske riječi balkan ili balkanar, što znači šumovite planine.Kako to obično biva kad nam stranci daju imena, u jednom svojem radu njemački geograf J. A. Zeune 1809. godine upotrijebio je naziv Balkanski poluotok ili Balkan. Do toga je u stvari došlo Zeunovom pogreškom. Ne proučavajući atlas i karte, on je mislio da je Stara planina ili Balkan dominirajući središnji planinski sustav jugoistočne Europe. Zeunova pogreška nije u početku prouzročila neke teže posljedice u geografskom nazivlju Europe. Naime, naziv Balkanski poluotok se kroz gotovo cijelo 19. stoljeće u geografskoj literaturi vrlo malo koristio.
   Potkraj 19. stoljeća, preko francuske literature, "otkrili" su ga srpski geografi. To se poglavito odnosi na najvećeg srpskog geografa Jovana Cvijića (Loznica 1865. - Beograd 1927.). Nasuprot nizu europskih geografa koji su ukazivali na nelogičnost proglašenja ovog dijela jugoistočne Europe poluotokom, Cvijić i njegovi sljedbenici čvrsto su se "uhvatili" za taj geografski termin. Doduše, već tada, pa ni danas, nije jasno gdje je granica između tzv. Balkanskog poluotoka i ostatka Europe. U literaturi, osobito srpskoj, upotrebljavala su se dva tumačenja. Prema jednima granica je tekla rijekama Dunav, Sava i Kupa pa na riječki zaljev na sjevernom Jadranu. Prema drugima, "Balkan" je bio mnogo veći: granica je tekla Dunavom, pa Savom sve do Ljubljaskog barja, onda rijekom Idrijicom na Soču pa na sjeverni Jadran. Zapravo, ta sjeverna granica Balkana prema Europi nikad nije točnije definrana, pa čak ni u redovima srpskih geografa.
   Besmislica koja je ušla u zemljovide
   Zašto je Cvijić tako objeručke prihvatio naziv Balkan i zašto ga je nastojao maksimalno afirmirati (u čemu je, nažalost, dobrim dijelom i uspio)? U traženju odgovora na ovo pitanje dolazimo do društvene, sociološke i političke komponente pojma Balkan (ili Balkansko poluostrvo, kako ga naziva Cvijić). Naime, Cvijić je bio ponajprije fizički geograf (geomorfolog), ali i etnolog i političar. Volio je kada su ga zvali i "balkanologom". Kao rektor Beogradskog univerziteta i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, te jedan od najuglednijih srpskih znanstvenika, Cvijić je upregao sve svoje snage služeći afirmaciji srpstva, srpske nacionalne ideje i širenja srpske dominacije, pa i države, na cijeli prostor Južnih Slavena.
   Pod okriljem znanosti i tzv. objektivnosti Cvijić koristi naziv Balkan da bi potkrijepio punu opravdanost postojanja tzv. Balkanske istorijske tradicije. Pojam "Balkansko poluostrvo" iznimno je dobro povezivao srpska "znanstvena" tumačenja da u toj "balkanskoj istorijskoj tradiciji" postoji i razvija se ideja sjedinjenja svih "balkanskih plemena" jer su njihovi pripadnici zapravo srpskoga podrijetla, samo povijesnim slijedom ponešto različiti i "zagađani utjecajima s rubnih područja".
   Sintagmu "balkanska istorijska tradicija" izvrsno je sublimirao prof. dr. sc. Ratimir Kalmeta u svojoj knjizi "Zemljopisne i druge rasprave" (2009.).
   Cvijić tu tzv. Balkansku povijesnu tradiciju tumači kroz nekoliko "znanstvenih" zaključaka o južnoslavenskim narodima ("plemenima"):
   1. Srbi su u vrijeme Prvoga srpskog ustanka izrazili beskrajno snažno čuvstvo koje se u novostvorenoj srpskoj državi očitovalo u oslobodilačkim pohodima Karađorđevih ustanaka prema zapadu i istoku. Srbijanski seljak je gibak, elastičan, inteligentan, misaon, u sebi posjeduje skrivene pojedinačne inicijative, čuvstven je, njegovi živci brzo i s velikom amplitudama vibriraju.
   2. Narod Bosne i Hercegovine je jedan od najsvježijih i najjačih dijelova srpskoga naroda, a u nacionalnome smislu tvori cjelovitost s narodom Zapadne Srbije, Novopazarskoga Sandžaka i Crne Gore. Bosanski katolicu su bezimena etnička skupina, sastavljena od Hrvata, Srba i saksonskih rudara.
   3. Bosna i Hercegovina je za Srbiju ono što je Moskovska oblast za Rusiju.
   4. Najveći dio Hrvatske je napučen izmiješanim pučanstvom, koje se ističe balkanskom istorijskom tradicijom.
   5. Pučanstvo Jadranskoga primorja najviše svoga vremena provodi izvan kuće, vrlo je osjetljivo na plemićke titule i odličja. To je regija koja je dala velik broj pustolova.
   6. Hrvati su Srbi rimokatoličke vjeroispovijedi.
   7. "Slavonski varijetet" nas podsjeća na "rusku dušu".
   8. Mongoloidni tipovi su na prostoru Južnoslavjanskom slabije intelektualne i ćudoredne energije i vrlo brzo popuste u borbi za svoj opstanak - takve su značajke prirođene pučanstvu Baranje, Bačke i Banata.
   9. Makedonci su amorfna slavenska masa.
   10. Bugari ne odišu istinoljubljem i ostoumljem.
   Takva "znanstvena" etnološla tumačenja Cvijić iznosi u svojem znamenitom dvotomnom djelu "Balkansko poluostrvo i južnoslavenske zemlje" (Pariz 1918., Beograd 1922. i 1931. Za takve u osnovi nacionalističke i rasističke "znanstvene teze" koristi naziv Balkanskog poluotoka, odnosno "balkansku istorijsku tradiciju". Ako se s time povežu tadašnje političke, gospodarske i strateške prilike u jugoistočnoj Europi, onda je jasno da je postajalo sve toplije u tzv. Balkanskom kotlu naroda i vjera. To stanje, koje traje već dva stoljeća, ključalo je do usijanja u ratnim sukobima i stalnim trvenjima. Kako piše Miroslav Krleža, nalazimo se u "balkanskoj krčmi" u kojoj je netko ugasio svjetlo.
   Hrvatska je srednjoeuropska zemlja
   Stoga je jasno da je pojam "biti na Balkanu" poprimio posve nepovoljno, pa čak i pogrdno, pejorativno značenje. Kada se u bilo kojoj regiji svijeta govori o nacionalnoj netrpeljivosti, ratnim i drugim sukobima, vjerskoj i drugoj netoleranciji, onda se vrlo često koristi termin "balkanizacija". Hrvatska je stoljećima pripadala i gradila mediteransku rimokatoličku kulturu i srednjoeuropski kulturni krug. Njezini stanovnici ne mogu prihvatiti bilo kakve "balkanske" kvalifikacije. Pa čak ako i postoji geografski pojam Balkana, ona se ni tada ne nalazi u njegovu sastavu. Hrvatska je po svojem geografskom položaju sredozemna i srednjoeuropska zemlja. Nikome ne pada na pamet da Grčku naziva "balkanskom" zamljom, iako ako se tko nalazi na poluotoku , onda su to Grci.
   Ovo je poziv hrvatskoj geografiji i znanosti, a pogotovo političkoj eliti da maksimalno ustraju na objašnjavanju i znanstvenom tumačenju stvarnih komponenti geografskog položaja Hrvatske. Svrstavanje Hrvatske u bilo kakve okvire ili nazive "Balkana", "Zapadnog Balkana", "Balkanskog poluotoka" i slično, ne možemo prihvatiti. Ni po koju cijenu.
   prof. dr. sc. Dragutin Feletar
   Meridijani, siječanj 2010.
   www.posavski-obzor.info
   back to top
   HKV.HR - INAČICA ZA MOBITELE
   Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.
   Zatvori

 • キャッサバ大魔王
  キャッサバ大魔王 3 months ago +51

  Congratulations Croatia!🇭🇷🇭🇷🇭🇷
  To be honest,I thought Brazil would win in this match because Brazil is very stronger than Japan. But Croatia won.
  I think they have so strong mentality and perseverance .
  I hope Croatia wins this World Cup🏆
  Go for it Croatia!!!
  Respect from Japan🇯🇵

  • Y tubeu
   Y tubeu 13 days ago

   CRO CAP. 💪🇭🇷💪

  • Deana Spinut
   Deana Spinut 3 months ago +2

   Thank you Japan.

  • Brane Ba
   Brane Ba 3 months ago +2

   It's not all about the team ranking or individual quality. The mentality is more important. Japan has the similar mentality and that's why I adore them, too 🇯🇵.❤️🇭🇷

  • GRAFIČKI UMJETNIK1984
   GRAFIČKI UMJETNIK1984 3 months ago +1

   Hvala iz hrvatske na čestitkama izgubljenog japana..Bodrite vatrene ajmooo

 • 89demsi
  89demsi 3 months ago +146

  Pozz iz Novog Sada.. Bravo Hrvatska.. Idete do finala sigurno

 • JužnoVetrovac Plus
  JužnoVetrovac Plus 3 months ago +3

  Podrška komšije!!! Pozdrav iz Bosne!! DA ALLAH DA TITULU PRVAKA👍👍👍🙂👌

 • Г О Р А Н TolmiePheasants80

  Da Pixi sedne ispred tv i da uci kako se vodi tim!
  Zlatko je neverovatan selektor,jos neverovatniji covek!
  Tako se igra fudbal !

  • Г О Р А Н TolmiePheasants80
   Г О Р А Н TolmiePheasants80 3 months ago +1

   @maxi719
   Jeste legenda, ali nisu svi dobri igraci i dobri treneri !
   Dalic, ja nisam za njega cuo pre nego sto je postao selektor hrvatske , ali sa ovom novom generacijom Hrvatske reprezentacije je stvorio dobar tim, koji ce dugo trajati !
   Mi menjamo selektore posle svakog poraza i nikada necemo stvoriti nesto slicno !

  • maxi719
   maxi719 3 months ago

   Pixi je ipak legenda ...

  • Mentor Zeneli
   Mentor Zeneli 3 months ago +1

   Ma piksi otišao tamo sa politićkom ciljem a ne igrati nogomet ...

  • Damir Goran
   Damir Goran 3 months ago

   Hvala brate...

 • Lale Lale
  Lale Lale 3 months ago +14

  Bravo, braćo, doneli ste mi pare na kladionici.. Pozdrav iz Srbije, uz vas do titule..❤️💪💪💪🍻

 • Lion 2002
  Lion 2002 3 months ago +136

  Svaka čast komšije. Želimo vam finale. Crna gora je uz vas.

  • I. M.
   I. M. 3 months ago +4

   Hvala ti

 • bla bla
  bla bla 3 months ago +329

  Veliki Respect Za Hrvatsku,poz iz Srbije ljubi vas brat!!!💪

  • Ana
   Ana 3 months ago +3

   @Ante BošnjakTo ste dobro rekli... Ime Sveto Isusovo,hvala mu za sve napredno i dobro koje nam dariva,Mir ljudima dobre volje i da više nikad na Balkanu rata ne bude....

  • Ana
   Ana 3 months ago +1

   @E. M pa živjeli,tko vam brani!

  • BROTHERS 7 SISTERS
   BROTHERS 7 SISTERS 3 months ago +2

   @Gjuroo Majstor igramo za cijelu regiju 🙏🙏🙏

 • Emir Ajetovic
  Emir Ajetovic 3 months ago +296

  Svaka Čast , Podrška Velika iz Bosne I Hercegovine , ovo je pobjeda za balkan 💙💙💙💙💙💙

  • Vlatko Babic
   Vlatko Babic Month ago

   @mirsad spahic mrzim ljude kad kazu provuklise na penale pa toje sastavni dio igre

 • Mateo D
  Mateo D 3 months ago +21

  U pobjedi se ne uzvisi, u porazu se ne ponizi .. Bravo izborniče.. maestralna utakmica..

 • Zoran Srbovski
  Zoran Srbovski 3 months ago +193

  Bravooo braco Hrvati!
  Vi ste ponos nase regije
  Niste mali Dalicu ,Veliki ste
  Sa srecom u polufinalu
  Makedonija je uz Vas 🇲🇰🇭🇷

  • MRS Chiara
   MRS Chiara 3 months ago +3

   🧡 i 💋💋💋 "našem" Makedoncu od navijačica iz Hrvatske ...👋👋👋

  • GRAFIČKI UMJETNIK1984
   GRAFIČKI UMJETNIK1984 3 months ago +7

   Pozz braćo Makedonci Živi i zdravi bili.🇭🇷🖐🏆👑🎁

  • Zoran Srbovski
   Zoran Srbovski 3 months ago +3

   @Jimmy Glo 🍾

  • Jimmy Glo
   Jimmy Glo 3 months ago +4

   Hvala ti brate
   Zivio 🍷

 • Racer Ozzy
  Racer Ozzy 3 months ago +30

  Svaka čast Hrvatskoj! 🇭🇷❤️👏Vi ste ponos cijele bivše Jugoslavije i Balkana! Pozdrav i podrška iz Slovenije! 🇸🇮👍

  • Pandore HR
   Pandore HR 3 months ago

   Dodajte komentar
   Postoji li uopće Balkanski poluotok?
   Zapravo, nikome u geografskoj znanosti nije jasno kako je kopno koje je tako širokim krakom vezano za kontinent uopće moglo biti proglašeno poluotokom. Da bi ti geografski parametri bili još nevjerojatniji, valja spomenuti da je od crte Trst - Odesa (1330 km) mnogo bliže Trstu luka Szczecin (920 km) ili Rostock (950 km) na Baltičkom moru!
   Pogreška stara 200 godina
   Ako i zanemarimo geografsku definiciju poluotoka (što nikako ne bismo smjeli učiniti), onda je i posve nejasno zašto je taj dio jugoistočne Europe dobio ime baš Balkanski poluotok. Naime, Stara planina nalazi se na sjeveru Bugarske i ne dominira ovim dijelom Europe. Više od nje ovim prostorom dominiraju, recimo, Dinaridi, Velebit ili Prokletije i slično. Francuski geolog Ami Boue (1794. -1881.) nije ni slutio kada je u jednom svojem radu bugarsku Staru planinu nazvao Balkan - kakve će probleme ovdašnjim narodima izazvati. Naziv Balkan dolazi od turske riječi balkan ili balkanar, što znači šumovite planine.Kako to obično biva kad nam stranci daju imena, u jednom svojem radu njemački geograf J. A. Zeune 1809. godine upotrijebio je naziv Balkanski poluotok ili Balkan. Do toga je u stvari došlo Zeunovom pogreškom. Ne proučavajući atlas i karte, on je mislio da je Stara planina ili Balkan dominirajući središnji planinski sustav jugoistočne Europe. Zeunova pogreška nije u početku prouzročila neke teže posljedice u geografskom nazivlju Europe. Naime, naziv Balkanski poluotok se kroz gotovo cijelo 19. stoljeće u geografskoj literaturi vrlo malo koristio.
   Potkraj 19. stoljeća, preko francuske literature, "otkrili" su ga srpski geografi. To se poglavito odnosi na najvećeg srpskog geografa Jovana Cvijića (Loznica 1865. - Beograd 1927.). Nasuprot nizu europskih geografa koji su ukazivali na nelogičnost proglašenja ovog dijela jugoistočne Europe poluotokom, Cvijić i njegovi sljedbenici čvrsto su se "uhvatili" za taj geografski termin. Doduše, već tada, pa ni danas, nije jasno gdje je granica između tzv. Balkanskog poluotoka i ostatka Europe. U literaturi, osobito srpskoj, upotrebljavala su se dva tumačenja. Prema jednima granica je tekla rijekama Dunav, Sava i Kupa pa na riječki zaljev na sjevernom Jadranu. Prema drugima, "Balkan" je bio mnogo veći: granica je tekla Dunavom, pa Savom sve do Ljubljaskog barja, onda rijekom Idrijicom na Soču pa na sjeverni Jadran. Zapravo, ta sjeverna granica Balkana prema Europi nikad nije točnije definrana, pa čak ni u redovima srpskih geografa.
   Besmislica koja je ušla u zemljovide
   Zašto je Cvijić tako objeručke prihvatio naziv Balkan i zašto ga je nastojao maksimalno afirmirati (u čemu je, nažalost, dobrim dijelom i uspio)? U traženju odgovora na ovo pitanje dolazimo do društvene, sociološke i političke komponente pojma Balkan (ili Balkansko poluostrvo, kako ga naziva Cvijić). Naime, Cvijić je bio ponajprije fizički geograf (geomorfolog), ali i etnolog i političar. Volio je kada su ga zvali i "balkanologom". Kao rektor Beogradskog univerziteta i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, te jedan od najuglednijih srpskih znanstvenika, Cvijić je upregao sve svoje snage služeći afirmaciji srpstva, srpske nacionalne ideje i širenja srpske dominacije, pa i države, na cijeli prostor Južnih Slavena.
   Pod okriljem znanosti i tzv. objektivnosti Cvijić koristi naziv Balkan da bi potkrijepio punu opravdanost postojanja tzv. Balkanske istorijske tradicije. Pojam "Balkansko poluostrvo" iznimno je dobro povezivao srpska "znanstvena" tumačenja da u toj "balkanskoj istorijskoj tradiciji" postoji i razvija se ideja sjedinjenja svih "balkanskih plemena" jer su njihovi pripadnici zapravo srpskoga podrijetla, samo povijesnim slijedom ponešto različiti i "zagađani utjecajima s rubnih područja".
   Sintagmu "balkanska istorijska tradicija" izvrsno je sublimirao prof. dr. sc. Ratimir Kalmeta u svojoj knjizi "Zemljopisne i druge rasprave" (2009.).
   Cvijić tu tzv. Balkansku povijesnu tradiciju tumači kroz nekoliko "znanstvenih" zaključaka o južnoslavenskim narodima ("plemenima"):
   1. Srbi su u vrijeme Prvoga srpskog ustanka izrazili beskrajno snažno čuvstvo koje se u novostvorenoj srpskoj državi očitovalo u oslobodilačkim pohodima Karađorđevih ustanaka prema zapadu i istoku. Srbijanski seljak je gibak, elastičan, inteligentan, misaon, u sebi posjeduje skrivene pojedinačne inicijative, čuvstven je, njegovi živci brzo i s velikom amplitudama vibriraju.
   2. Narod Bosne i Hercegovine je jedan od najsvježijih i najjačih dijelova srpskoga naroda, a u nacionalnome smislu tvori cjelovitost s narodom Zapadne Srbije, Novopazarskoga Sandžaka i Crne Gore. Bosanski katolicu su bezimena etnička skupina, sastavljena od Hrvata, Srba i saksonskih rudara.
   3. Bosna i Hercegovina je za Srbiju ono što je Moskovska oblast za Rusiju.
   4. Najveći dio Hrvatske je napučen izmiješanim pučanstvom, koje se ističe balkanskom istorijskom tradicijom.
   5. Pučanstvo Jadranskoga primorja najviše svoga vremena provodi izvan kuće, vrlo je osjetljivo na plemićke titule i odličja. To je regija koja je dala velik broj pustolova.
   6. Hrvati su Srbi rimokatoličke vjeroispovijedi.
   7. "Slavonski varijetet" nas podsjeća na "rusku dušu".
   8. Mongoloidni tipovi su na prostoru Južnoslavjanskom slabije intelektualne i ćudoredne energije i vrlo brzo popuste u borbi za svoj opstanak - takve su značajke prirođene pučanstvu Baranje, Bačke i Banata.
   9. Makedonci su amorfna slavenska masa.
   10. Bugari ne odišu istinoljubljem i ostoumljem.
   Takva "znanstvena" etnološla tumačenja Cvijić iznosi u svojem znamenitom dvotomnom djelu "Balkansko poluostrvo i južnoslavenske zemlje" (Pariz 1918., Beograd 1922. i 1931. Za takve u osnovi nacionalističke i rasističke "znanstvene teze" koristi naziv Balkanskog poluotoka, odnosno "balkansku istorijsku tradiciju". Ako se s time povežu tadašnje političke, gospodarske i strateške prilike u jugoistočnoj Europi, onda je jasno da je postajalo sve toplije u tzv. Balkanskom kotlu naroda i vjera. To stanje, koje traje već dva stoljeća, ključalo je do usijanja u ratnim sukobima i stalnim trvenjima. Kako piše Miroslav Krleža, nalazimo se u "balkanskoj krčmi" u kojoj je netko ugasio svjetlo.
   Hrvatska je srednjoeuropska zemlja
   Stoga je jasno da je pojam "biti na Balkanu" poprimio posve nepovoljno, pa čak i pogrdno, pejorativno značenje. Kada se u bilo kojoj regiji svijeta govori o nacionalnoj netrpeljivosti, ratnim i drugim sukobima, vjerskoj i drugoj netoleranciji, onda se vrlo često koristi termin "balkanizacija". Hrvatska je stoljećima pripadala i gradila mediteransku rimokatoličku kulturu i srednjoeuropski kulturni krug. Njezini stanovnici ne mogu prihvatiti bilo kakve "balkanske" kvalifikacije. Pa čak ako i postoji geografski pojam Balkana, ona se ni tada ne nalazi u njegovu sastavu. Hrvatska je po svojem geografskom položaju sredozemna i srednjoeuropska zemlja. Nikome ne pada na pamet da Grčku naziva "balkanskom" zamljom, iako ako se tko nalazi na poluotoku , onda su to Grci.
   Ovo je poziv hrvatskoj geografiji i znanosti, a pogotovo političkoj eliti da maksimalno ustraju na objašnjavanju i znanstvenom tumačenju stvarnih komponenti geografskog položaja Hrvatske. Svrstavanje Hrvatske u bilo kakve okvire ili nazive "Balkana", "Zapadnog Balkana", "Balkanskog poluotoka" i slično, ne možemo prihvatiti. Ni po koju cijenu.
   prof. dr. sc. Dragutin Feletar
   Meridijani, siječanj 2010.
   www.posavski-obzor.info
   back to top
   HKV.HR - INAČICA ZA MOBITELE
   Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.
   Zatvori

 • Nenaddelijesever Mihajlovic
  Nenaddelijesever Mihajlovic 3 months ago +1006

  Bravooooo Hrvatskaaaa 🏆🏆🏆 podrška iz srbije 🇭🇷🇭🇷🇭🇷♥️🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Y tubeu
   Y tubeu 19 days ago +2

   Nije Dalić badava pješačio od Livna do Međugorja. 🙏🇭🇷🙏

  • Martin Barbaric
   Martin Barbaric Month ago +1

   E ovo je bar jedini komentar koji podrzava svoje susjede sretno vam u sljedećem prvenstvu

  • UNS GUS
   UNS GUS Month ago

   @BROTHERS 7 SISTERS ne nismo koga briga za srbalje ja sam navijao za brazil svicarsku i kamerun

  • Elizabeta Jambor
   Elizabeta Jambor Month ago +1

   Kad smo dobili brončanu medalju više se ne javlja, negdje se živ izjeo od jala. A što ću mu ja lijepo li je zaista HRVAT biti. 🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷👍👍👍

 • Zar Bane
  Zar Bane 3 months ago +11

  Bravo Hrvatska 👏👏👏 super reprezentaciju imate 👍🍺 idemo do Finalu 💪💪💪
  Veliki pozdrav iz Srbije 😘

 • Alen Katic
  Alen Katic 3 months ago +276

  Skromno i ponosno g.Dalic....pravi ste gospodin i imate povjerjenje svojih deckiju....✌✌....cestitke od srca.....Ivankovo...❤

  • Jerles
   Jerles 3 months ago +3

   Ma ko je pljuvao po njemu? To nam je najbolji trener svih vremena

 • Mruprolazu
  Mruprolazu 3 months ago +139

  Srce mi je najispunjenije, svaka vam cast komsije, tako se igra sa srcem. Pozdrav iz Crne Gore. 👏👏💪❤️❤️

  • saxytb
   saxytb 3 months ago +1

   Bio je Savicevic na tibini, dala ga je kamera. Pozdrav is Kanade!

  • Sofka
   Sofka 3 months ago

   @petar petric зар је то твој одговор 😂😂😂😂

 • Sara Bošnjak
  Sara Bošnjak 3 months ago +11

  Hvala ti dragi čovječe,zlatni naš Zlatko za neizmjernu sreću kojom ste nas ti i naši dečki preplavili,Bog vas blagoslovio i hvala mu🙏❤❤❤❤❤❤❤❤

 • Jagodica Bobica
  Jagodica Bobica 3 months ago +3

  Svaka cast!!!!!!!!Podrska do kraja iz Srbije.

 • Stefan Drndarevic
  Stefan Drndarevic 3 months ago +14

  Честитам тренеру и свим играчима на приказаној игри и борби на терену. Пуно среће Вам желим у наставку такмичења.

 • doric_____
  doric_____ 3 months ago +48

  Cini mi se da im ovaj covjek sve ispravne vrijednosti usaduje. ❤

 • Pero Chessmaster
  Pero Chessmaster 3 months ago +59

  Sa skoro novom reprezentacijom otici na SP i stignuti do polufinala je veliki uspeh! Mislim da za tako nesto najvece zasluge ima ovaj trener koji zna svoj posao narocito u vezi taktike i igracke discipline. Naravno i sami fudbaleri Hrvatske su pokazali veliko pozrtvovanje i doslednost u igri. Cestitke iz Beograda za veliki uspeh!..⚽

  • Vlatko Babic
   Vlatko Babic Month ago +1

   Slusajuga igraci sve stoim kaze onito rade plus modrica slusaju na terenu kad dodze mala kriza i fantasticna odbrana brzose dopunjavaju u odbrani

  • GRAFIČKI UMJETNIK1984
   GRAFIČKI UMJETNIK1984 3 months ago +4

   Hvala stari na lipim čestitkama.momcad je skoro pa nova i vidite svi i sami dokle dogura.Imamo najaceg trenera i ovaj čovjek će pisati povijest hrvatske danas i za vječnost.. Lpozz iz Splita

 • Magic Dzoker
  Magic Dzoker 3 months ago +388

  BRAVO ZA HRVATSKU NEMOJ DA MISLITE DA SRBIJA NE VOLI KAD POBEDJUJETE A MI GUBIMO,VERUJTE BIO SAM NA PRAVOSLAVNOJ SLAVI SV.ALIMPIJE SVI SMO VAS BODRILI SVIM SRCEM...BRAVO MOMCI ILI STO BI VI REKLI DEČKI,KAPA DOLE!
  I DA SKRCAMO I MESIJA I ARGENTINU KAO LEŠNIK!!!IDEMO BRE!!! 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇭🇷🇭🇷🇭🇷

  • Medo
   Medo 3 months ago

   De jednu šljivu vi imate najbolje

  • Mato Topic
   Mato Topic 3 months ago +2

   Srecna slava

  • Damir Goran
   Damir Goran 3 months ago +2

   Hvala Srbine...👍

 • Svetislav S
  Svetislav S 3 months ago +30

  Svaka cast! Bravo decki, pozdrav iz Srbije… finale je vase ponovo! Tako se igra za nacionalni tim. 💯

  • Vlatko Babic
   Vlatko Babic Month ago

   Pa kad nisu mogli vasi momci pa neksui hrvati izbacili jer kad jednog jakog izbacis laksese igra dalje

 • Alekss Simicc
  Alekss Simicc 3 months ago +16

  Neverovatna igra i taktika, neverovatan kolektivni pristup, neverovatna ljubav prema dresu, prema svojoj državi i narodu, ovo je primer reprezentacije koja od 7 svetskih prvenstava igra 3. polufinale, kapa dole i sve čestitke, ovome čovek mora da se divi, bez obzira na bilo kakve razlike....veliki pozdrav iz Beograda....

 • kakosmrsati
  kakosmrsati 3 months ago +64

  Bravo komšijeeeee 🇭🇷🇷🇸
  zgrada se tresla kolko sam se drao izgubi glas😂😂

  • Y tubeu
   Y tubeu 13 days ago

   A dobro da te AV nije čuo.. 😂👍

  • GRAFIČKI UMJETNIK1984
   GRAFIČKI UMJETNIK1984 3 months ago +1

   To je to samo deri i izvisi hrvatsku zastavu na balkon neka svi vide da voliš Hrvate
   Isti smo narod samo nas malo vjera dili..pozz

  • Jimmy Glo
   Jimmy Glo 3 months ago +4

   Zivio 🍷

  • Max Walter
   Max Walter 3 months ago +5

   fala care..👍

 • Snježana Vukelic
  Snježana Vukelic 3 months ago +136

  Lijepo,kulturno sve na visini.Lekcija vodstvu i političarima.Država nam propada od silnih pljačkaša,okaljaše nam našu Hrvatsku...Ovo se zove biti odan svojoj domovini i istovremeno poštivati sve svoje protivnike.Hrvatska je zaslužila bolje političare i vodstvo države...Hvala vam kockasti 🙏🙏

  • Mario Jozić
   Mario Jozić 2 months ago +1

   @Vlatko Babic tako je Vlatko

  • Vlatko Babic
   Vlatko Babic 2 months ago +2

   Kako mozete glumit drzava propada jesiliti normalna nije propala kadje bilo najteze nece ni sada Vi svi koji tako kazete da drzava propada viste neradnici posla ima koliko hocete i drzava nece propast Na vasu radost

  • Mario Jozić
   Mario Jozić 3 months ago +2

   @MRS Chiara slazem se pozz veliki i tebi :)

 • Драган Јефтић
  Драган Јефтић 3 months ago +6

  Искрене честитке из Чачка из Србије. Показали сте како против предобрих али блајханих фудбалера који превише размишљају о фризури и ваљању по терену. Дисциплиновани, храбри, са вером у себе, као права породица са правим човеком на челу. Само тако се иде ка врху.

 • Mruprolazu
  Mruprolazu 3 months ago +79

  Kako je ovo drag covjek, svaka vam cast dragi moji ljudi, najbolji ste!!! Pozdrav iz CG.

  • Ana Rusic
   Ana Rusic 3 months ago +4

   🇭🇷❤🇲🇪

  • petar petric
   petar petric 3 months ago

   @E. M 🚜🚜🚜😂😂😂✌🏽

 • Igor Makaloski
  Igor Makaloski 3 months ago +9

  Svaka cast Hrvatska!💪💪💪
  Trenutno sam u Zagrebu na Cristmast Advent i imao priliku u zivo gledati proslavu na Trg Bana Jelacica.
  Kapa do poda. Samo jako i idemo do samog kraja. Timskim duhom osvajate SP.
  Makedonci su uz vas!
  Napred vatreni!

 • __OK__
  __OK__ 3 months ago +6

  Neverovatno koliko je covek smiren i stalozen. Cestitam na uspehu! 😊

 • Miroslav Cvetuljski
  Miroslav Cvetuljski 3 months ago +9

  Bravo HRVATSKA !!! Svim srcem želim da postanete prvaci sveta 🌍⚽️🥇🏆 SRB

 • Ненад Крејић
  Ненад Крејић 3 months ago +8

  Браво Хрватска. Уљепшали сте ми дан. Срећно и срдачан поздрав из Бање Луке!

 • Sandra Delić
  Sandra Delić 3 months ago +16

  Kakvi su ovo kraljevi..... BRAVO SUSJEDI....podrška iz Beograda

 • Κριστίνα קריסטינה

  Poniznost je najveća vrlina, a nju u izobilju posjeduje gospodin Dalić.
  Hvala vama i našim dečkima za radost koju ste nam priuštili.

 • Ermir Hadzic
  Ermir Hadzic 3 months ago +48

  Veliko bravo i naklon do poda za vas poštovani gospodine Daliću i vaše momke, buduće svjetske prvake! ❤️⚽🏆🙌👍Neopisivu podršku imate iz Bosne i Hercegovine! 🇧🇦🇭🇷

 • Dragana Udovicic
  Dragana Udovicic 3 months ago +21

  Bravo Hrvatska Tako se igra fudbal Sa uživanjem sam gledala utakmicu sa svojom porodicom Bravo komšije Poz iz Novog Sada iz Srbije ♥️🌹😘

 • Dragana
  Dragana 3 months ago +13

  Čestitke iz Srbije. Samo napred do titule

 • zivkovic slobodan
  zivkovic slobodan 3 months ago +53

  Браво г. Далићу и победничким фудбалерима тима Хрватске. Ваш искрени, стручни и племенити приступ у односу на све актере последњег меча вибрира својом позитивношћу са духовним вредностима и зато нас неће чудити ако остварите још већи успех до краја овог Светског првенства у фудбалу у Катару. Само напред!

  • Y tubeu
   Y tubeu 13 days ago

   Zlatko je veliki vjernik

  • Dominik Ivić
   Dominik Ivić 3 months ago +1

   Hvala puno, jako lijepo rečeno 👍

  • zivkovic slobodan
   zivkovic slobodan 3 months ago +3

   @Dražen Bekavac Neka hrvatski napad osveti naš srpski pobedom do kraja Svetskog kupa. Živeli!

  • Dražen Bekavac
   Dražen Bekavac 3 months ago +2

   Hvala na iskrenim čestitkama,Meni je Srpski napad jači od našeg,pogotovo Vlahović je topčina od napadača u Evropi.

 • Mona MAL
  Mona MAL 3 months ago +87

  Svaka čast ...ponosna sam na vas 👍😘❤ hvala gos. Dalić slave u Münchenu hrvati ....bez glasa sam što se derem ...volim vas od SRCA ❤ velika pusa svim dečkima vama 💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

 • Pero Dulic
  Pero Dulic 3 months ago +14

  Dalić je japanska škola po kulturi i ponašanju, svaka čast ❤️🇭🇷❤️

 • Karla
  Karla 3 months ago +36

  Ma bravo, “mi smo još nitko i ništa, nije to to” takav mentalitet treba da doguramo sve do kraja. Bravo, kakav ponos da nas ovi dečki i govornik predstavljaju prema svijetu, svaka čast

 • aleksandar vasic
  aleksandar vasic 3 months ago +63

  Svaka cast momci kapa do poda, odigrali ste utakmicu za fudbalske udzbenike 👏👏👏
  Navijacu za vas do kraja prvenstva zasluzili ste
  Pozdrav iz USA

 • snezana lukic
  snezana lukic 3 months ago +84

  BRAVO👏Veliki gospodin,prizeman,skroman...Hrvatska moze u finale po svetsku krunu💪Nadobudni Brazil ide kuci,da plese na Copacabani...Bravo,komsije samo gazite💪👏👍

 • Heisenberg
  Heisenberg 3 months ago +6

  Svaka cast! Najbolji selektor na svetu. Najbolja ekipa, mozda nisu najbolji ni najkvalitetniji igraci , ali definitivno najbolja ekipa na turniru je ekipa Hrvatske. Cestitam komsije i zelim vam puno srece u daljem takmicenju! Pozdrav iz Srbije, navijamo za vas!

 • Dragan Zlatić
  Dragan Zlatić 3 months ago +4

  Докторска дисертација тренерског позива,свака част,не волим вас(ваљда је то комплекс,који сте нам наметнули у фудбалу), али ценим изузетно ваш фудбал који играте,свака вам част и само напред,ваљда ћемо и ми из овога нешто научити,поздрав из 🇷🇸

  • Vlatko Babic
   Vlatko Babic 2 months ago

   Kad sam slusao dalica o svim utakmicama u kataru isto tako sam slusao stojkovica ogromna razlika u vodzenju ekipe i taktike kako trebac poslozit igru kad krene utakmica sto kaze covijek izvadis dva umorna stavis dva svijeza

  • Deana Spinut
   Deana Spinut 3 months ago +2

   Iskreni ste. Hvala što cijenite naš nogomet.

  • ⰘⰑⰄⰋ ⰝⰀ ⰒⰑⰉⰔⰕ
   ⰘⰑⰄⰋ ⰝⰀ ⰒⰑⰉⰔⰕ 3 months ago +1

   Pošteno! Pozz iz Hr ^^

 • miko
  miko 3 months ago +83

  Susjedi, vi niste normalni. Ovakav trener, koji nije dorastao trecoj ligi ima u rukama trece razredne igrace. Sramota od trenera a igraci setaci na travnjaku. Moram ovo napisati jer zelim da Dalic poludi i osvoji ono sto fali celoj regiji, pehar. Pozdrav iz slo susjedi, i mi placemo od srece. Kave igracine, ratnici, ... nemam reci. Idemo do kraja!!!

  • Jerles
   Jerles 3 months ago +4

   To miko samo kritike i psovke da ga dobro razljutimo ko onaj kanadanin da taj pehar vec jedanput osvojimo. 🍻

  • Jimmy Glo
   Jimmy Glo 3 months ago

   Tooooo Miko druze mooooj
   Zivio 🍷

 • Cane 58
  Cane 58 3 months ago +58

  Bravo HRVASKA pozdrav od Makedonija Samo Napred živila Hrvaška do sveski prvaki

  • Jimmy Glo
   Jimmy Glo 3 months ago +2

   Hvala ti Cane
   Zivio 🍷

 • Mithat Djulovic
  Mithat Djulovic 3 months ago +12

  "U fudbalu pobedjuju najbolji a ne oni koji misle da su najbolji"Ivica Osim. Svaka cast vatreni vi ste dokaz ovog citata koji sam naveo.

 • soulministry
  soulministry 3 months ago +55

  kako savršen mozak i persona....divota za slušati koliko G.Dalić magistrira svime..reže konzistentno sve na komade i zato nas i vodi u pobjedu....zahvalni smo na njegovoj veličini i čelnom vodstvu jer zna postaviti prave ljude na prava mjesta...ipak ide sve od glave! žalosno da imamo političare za kriple.... G Dalić, svaka čast i velika Hvala kao i našim vatrenima na timskoj borbenosti i hrabrosti! Mi Hrvati!!!

 • Enisa Mujic
  Enisa Mujic 3 months ago +73

  E pa Daliću, istinski gospodin si. Biran rječnik, radost, a smirenost, poštovanje prema svakome....

 • Maurice Fricke
  Maurice Fricke 3 months ago +34

  I'm German and I don't understand, could someone translate the gist of what he's saying? That would be very nice. Also congrats for your well deserved victory, the media were underestimating you again but not me, I know what you Croatians are made of. Our national team could learn a lot from yours. That was a beautiful thing to see.

  • Maurice Fricke
   Maurice Fricke 2 months ago

   @68 xy female Was ist dein Problem?

  • 68 xy female
   68 xy female 2 months ago

   @Maurice Fricke
   Vielen Dank ???!!!Dir?!!😂🤣

  • 68 xy female
   68 xy female 2 months ago +1

   Lern Croatisch, / M. NEUER hat es auch gelernt/😂🤣

  • Maurice Fricke
   Maurice Fricke 3 months ago

   @Christian Balke Vielen Dank dir!

  • Christian Balke
   Christian Balke 3 months ago +1

   Hier das Wesentliche: „Wir haben Ihnen mit unserem kontrollierten Kurzpassspiel-Spiel im Mittelfeld keinen Zugriff auf das Spiel ermöglicht. Ich denke, dass wir (mit Modrić, Kovačić und Brozović) das beste zentrale Mittelfeld der Welt haben. Der Plan ist aufgegangen. Wenn Du ihnen den Ball nicht gibst, ihrem Rhythmus störst, dann kommen sie nicht klar.“ „Ihre Außenstürmer haben wir konsequent gedoppelt. Auch, weil wir wussten, dass ihre Außenverteidiger dann nachrücken mussten. Die haben aber nicht die Klasse, offensiv für Gefahr zu sorgen. Auch, weil sie eigentlich Innenverteidiger sind.“
   „Neymar war der einzige Faktor, den wir nicht immer blocken, kontrollieren konnten. Kein Wunder, er ist einer der besten der Welt und er hat uns Probleme bereitet.“
   „Wir haben im Gegensatz zu 2018 insgesamt 18 neue Spieler im Kader. Denen habe ich gesagt: Die Jungs, die in Russland mit dabei waren, haben Geschichte geschrieben. Ihr noch nicht. Aber ihr habt die Chance dazu, also werdet zu Legenden!“
   Bitte schön. Gruß vom glücklichen Sohn einer bosnisch-kroatischen Mutter und eines deutschen Vaters. Weiter mit flammenden Herzen, idemo Srce vatrenoooo! ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥🇭🇷🇭🇷🇭🇷

 • Mirko Karic
  Mirko Karic 3 months ago +23

  Hrvatska reprezentacija, najjaca reprezentacija na Balkanu u zadnjih 20 godina. I najjaca reprezenacija bivse Juge. To mozda najbolje govori kontinuitet na velikim takmicenjima i propusteno samo Svetsko 2010 koliko mi je poznato. Zato ste i viceprvaci Sveta. Svaka cast na polufinalu, mi Srbi jos puno puno bi smo imali da radimo da dodjemo do polufinala. Iskreno se radujem vasem uspehu kad vec Srbija nije mogla dalje od grupne faze. Puno srece dalje

  • Pandore HR
   Pandore HR 3 months ago

   @luka sporis mislim da se ti nisi našao !

  • luka sporis
   luka sporis 3 months ago

   ​@Pandore HRSine gubis se

  • Pandore HR
   Pandore HR 3 months ago +2

   Dodajte komentar
   Postoji li uopće Balkanski poluotok?
   Zapravo, nikome u geografskoj znanosti nije jasno kako je kopno koje je tako širokim krakom vezano za kontinent uopće moglo biti proglašeno poluotokom. Da bi ti geografski parametri bili još nevjerojatniji, valja spomenuti da je od crte Trst - Odesa (1330 km) mnogo bliže Trstu luka Szczecin (920 km) ili Rostock (950 km) na Baltičkom moru!
   Pogreška stara 200 godina
   Ako i zanemarimo geografsku definiciju poluotoka (što nikako ne bismo smjeli učiniti), onda je i posve nejasno zašto je taj dio jugoistočne Europe dobio ime baš Balkanski poluotok. Naime, Stara planina nalazi se na sjeveru Bugarske i ne dominira ovim dijelom Europe. Više od nje ovim prostorom dominiraju, recimo, Dinaridi, Velebit ili Prokletije i slično. Francuski geolog Ami Boue (1794. -1881.) nije ni slutio kada je u jednom svojem radu bugarsku Staru planinu nazvao Balkan - kakve će probleme ovdašnjim narodima izazvati. Naziv Balkan dolazi od turske riječi balkan ili balkanar, što znači šumovite planine.Kako to obično biva kad nam stranci daju imena, u jednom svojem radu njemački geograf J. A. Zeune 1809. godine upotrijebio je naziv Balkanski poluotok ili Balkan. Do toga je u stvari došlo Zeunovom pogreškom. Ne proučavajući atlas i karte, on je mislio da je Stara planina ili Balkan dominirajući središnji planinski sustav jugoistočne Europe. Zeunova pogreška nije u početku prouzročila neke teže posljedice u geografskom nazivlju Europe. Naime, naziv Balkanski poluotok se kroz gotovo cijelo 19. stoljeće u geografskoj literaturi vrlo malo koristio.
   Potkraj 19. stoljeća, preko francuske literature, "otkrili" su ga srpski geografi. To se poglavito odnosi na najvećeg srpskog geografa Jovana Cvijića (Loznica 1865. - Beograd 1927.). Nasuprot nizu europskih geografa koji su ukazivali na nelogičnost proglašenja ovog dijela jugoistočne Europe poluotokom, Cvijić i njegovi sljedbenici čvrsto su se "uhvatili" za taj geografski termin. Doduše, već tada, pa ni danas, nije jasno gdje je granica između tzv. Balkanskog poluotoka i ostatka Europe. U literaturi, osobito srpskoj, upotrebljavala su se dva tumačenja. Prema jednima granica je tekla rijekama Dunav, Sava i Kupa pa na riječki zaljev na sjevernom Jadranu. Prema drugima, "Balkan" je bio mnogo veći: granica je tekla Dunavom, pa Savom sve do Ljubljaskog barja, onda rijekom Idrijicom na Soču pa na sjeverni Jadran. Zapravo, ta sjeverna granica Balkana prema Europi nikad nije točnije definrana, pa čak ni u redovima srpskih geografa.
   Besmislica koja je ušla u zemljovide
   Zašto je Cvijić tako objeručke prihvatio naziv Balkan i zašto ga je nastojao maksimalno afirmirati (u čemu je, nažalost, dobrim dijelom i uspio)? U traženju odgovora na ovo pitanje dolazimo do društvene, sociološke i političke komponente pojma Balkan (ili Balkansko poluostrvo, kako ga naziva Cvijić). Naime, Cvijić je bio ponajprije fizički geograf (geomorfolog), ali i etnolog i političar. Volio je kada su ga zvali i "balkanologom". Kao rektor Beogradskog univerziteta i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, te jedan od najuglednijih srpskih znanstvenika, Cvijić je upregao sve svoje snage služeći afirmaciji srpstva, srpske nacionalne ideje i širenja srpske dominacije, pa i države, na cijeli prostor Južnih Slavena.
   Pod okriljem znanosti i tzv. objektivnosti Cvijić koristi naziv Balkan da bi potkrijepio punu opravdanost postojanja tzv. Balkanske istorijske tradicije. Pojam "Balkansko poluostrvo" iznimno je dobro povezivao srpska "znanstvena" tumačenja da u toj "balkanskoj istorijskoj tradiciji" postoji i razvija se ideja sjedinjenja svih "balkanskih plemena" jer su njihovi pripadnici zapravo srpskoga podrijetla, samo povijesnim slijedom ponešto različiti i "zagađani utjecajima s rubnih područja".
   Sintagmu "balkanska istorijska tradicija" izvrsno je sublimirao prof. dr. sc. Ratimir Kalmeta u svojoj knjizi "Zemljopisne i druge rasprave" (2009.).
   Cvijić tu tzv. Balkansku povijesnu tradiciju tumači kroz nekoliko "znanstvenih" zaključaka o južnoslavenskim narodima ("plemenima"):
   1. Srbi su u vrijeme Prvoga srpskog ustanka izrazili beskrajno snažno čuvstvo koje se u novostvorenoj srpskoj državi očitovalo u oslobodilačkim pohodima Karađorđevih ustanaka prema zapadu i istoku. Srbijanski seljak je gibak, elastičan, inteligentan, misaon, u sebi posjeduje skrivene pojedinačne inicijative, čuvstven je, njegovi živci brzo i s velikom amplitudama vibriraju.
   2. Narod Bosne i Hercegovine je jedan od najsvježijih i najjačih dijelova srpskoga naroda, a u nacionalnome smislu tvori cjelovitost s narodom Zapadne Srbije, Novopazarskoga Sandžaka i Crne Gore. Bosanski katolicu su bezimena etnička skupina, sastavljena od Hrvata, Srba i saksonskih rudara.
   3. Bosna i Hercegovina je za Srbiju ono što je Moskovska oblast za Rusiju.
   4. Najveći dio Hrvatske je napučen izmiješanim pučanstvom, koje se ističe balkanskom istorijskom tradicijom.
   5. Pučanstvo Jadranskoga primorja najviše svoga vremena provodi izvan kuće, vrlo je osjetljivo na plemićke titule i odličja. To je regija koja je dala velik broj pustolova.
   6. Hrvati su Srbi rimokatoličke vjeroispovijedi.
   7. "Slavonski varijetet" nas podsjeća na "rusku dušu".
   8. Mongoloidni tipovi su na prostoru Južnoslavjanskom slabije intelektualne i ćudoredne energije i vrlo brzo popuste u borbi za svoj opstanak - takve su značajke prirođene pučanstvu Baranje, Bačke i Banata.
   9. Makedonci su amorfna slavenska masa.
   10. Bugari ne odišu istinoljubljem i ostoumljem.
   Takva "znanstvena" etnološla tumačenja Cvijić iznosi u svojem znamenitom dvotomnom djelu "Balkansko poluostrvo i južnoslavenske zemlje" (Pariz 1918., Beograd 1922. i 1931. Za takve u osnovi nacionalističke i rasističke "znanstvene teze" koristi naziv Balkanskog poluotoka, odnosno "balkansku istorijsku tradiciju". Ako se s time povežu tadašnje političke, gospodarske i strateške prilike u jugoistočnoj Europi, onda je jasno da je postajalo sve toplije u tzv. Balkanskom kotlu naroda i vjera. To stanje, koje traje već dva stoljeća, ključalo je do usijanja u ratnim sukobima i stalnim trvenjima. Kako piše Miroslav Krleža, nalazimo se u "balkanskoj krčmi" u kojoj je netko ugasio svjetlo.
   Hrvatska je srednjoeuropska zemlja
   Stoga je jasno da je pojam "biti na Balkanu" poprimio posve nepovoljno, pa čak i pogrdno, pejorativno značenje. Kada se u bilo kojoj regiji svijeta govori o nacionalnoj netrpeljivosti, ratnim i drugim sukobima, vjerskoj i drugoj netoleranciji, onda se vrlo često koristi termin "balkanizacija". Hrvatska je stoljećima pripadala i gradila mediteransku rimokatoličku kulturu i srednjoeuropski kulturni krug. Njezini stanovnici ne mogu prihvatiti bilo kakve "balkanske" kvalifikacije. Pa čak ako i postoji geografski pojam Balkana, ona se ni tada ne nalazi u njegovu sastavu. Hrvatska je po svojem geografskom položaju sredozemna i srednjoeuropska zemlja. Nikome ne pada na pamet da Grčku naziva "balkanskom" zamljom, iako ako se tko nalazi na poluotoku , onda su to Grci.
   Ovo je poziv hrvatskoj geografiji i znanosti, a pogotovo političkoj eliti da maksimalno ustraju na objašnjavanju i znanstvenom tumačenju stvarnih komponenti geografskog položaja Hrvatske. Svrstavanje Hrvatske u bilo kakve okvire ili nazive "Balkana", "Zapadnog Balkana", "Balkanskog poluotoka" i slično, ne možemo prihvatiti. Ni po koju cijenu.
   prof. dr. sc. Dragutin Feletar
   Meridijani, siječanj 2010.
   www.posavski-obzor.info
   back to top
   HKV.HR - INAČICA ZA MOBITELE
   Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.
   Zatvori

 • 2đman
  2đman 3 months ago +7

  Hvala svima sto su navijali za nas, a posebno hvala onima sto su bili protiv nas. Sto vas je vise - to bolje igramo. Samo tako nastavite, veliki pozdrav!

  • maglaj33
   maglaj33 3 months ago +1

   kako su negdje slavili kad je brazil poveo hahahaaaaa

 • ana55
  ana55 3 months ago +31

  Hvala svim susjedima na podršci😘

 • car dusan silni
  car dusan silni 3 months ago +8

  BRAVO MOMCI!!!! JA KAO SRBENDA GLAVOM I BRADOM, SKIDAM KAPU I ČESTITAM 😍♥️ AJDE OVAJ PUT U FINALU NEK BUDE BOLJE NEGO PROTIV FRA

  • Vlatko Babic
   Vlatko Babic 19 days ago

   Ovako fali srbiji jedan pravi trener drugo profesionalne skaute lijecnike savetnik trenera Ane prijatelji kojisu tu dabi zaradili a nemaju napredak i dase niko iz politike nemesa u posao i moraju rezultat doc na videlo vlahovic spreman od prve utakmice da igra a stojkovic kaze da nije i gdesu rezervni igraci zdravi igraci

  • Mara Marko Lujic
   Mara Marko Lujic 3 months ago +1

   Nije važno odakle si samo.navijaj za Hrvatsku

 • Mirza T
  Mirza T 3 months ago +60

  Svaka vam čast!!! Puno pozdrava iz Bosne...

 • Antonio Rumenovic
  Antonio Rumenovic 3 months ago +93

  Kakva strateg, kakav čovjek. Legenda

  • Stane Borisovski
   Stane Borisovski 3 months ago

   @Antonio Rumenovic Da..dobro je bilo..ali..puno se uzdigli..Argentina je pokazala ko je gazda..A bili su napadaci..Modric i kompanija..Dalic nije tu kriv..taj iz Livna..Niko nije zapravo kriv..Messi je..Messi..i Argentina nije Inter iz Zaprešića..hm..😔..

  • Antonio Rumenovic
   Antonio Rumenovic 3 months ago

   @Stane Borisovski aj ne seri čovječe... Igramo bez napadača i bez desnog krila cijelo prvenstvo i došli smo u 4 i još je Dalić kriv... Aj ljudi malo sreće

  • Stane Borisovski
   Stane Borisovski 3 months ago

   @Antonio Rumenovic hmmmm..da😔

  • Antonio Rumenovic
   Antonio Rumenovic 3 months ago

   @Stane Borisovski ozdravi ozdravi brzo ozdravi :)

  • Stane Borisovski
   Stane Borisovski 3 months ago

   @Antonio Rumenovic Šta se deres? Kakva Hrvatska? O cemu tu ti?😳 Svasta...

 • Gabrijel Tanasic
  Gabrijel Tanasic 3 months ago +11

  Svaka cast podrske iz srbije idemo do finala🇷🇸♥️🇭🇷

 • X Masanori
  X Masanori 3 months ago +16

  Congrats from Japan! You are truly tough and strong! You were even deserve to win against my country. I wish you will be the champion💕

  • Y tubeu
   Y tubeu 13 days ago

   CRO CAP 💪🇭🇷💪🙏

  • GRAFIČKI UMJETNIK1984
   GRAFIČKI UMJETNIK1984 3 months ago

   Bog će dati samo treba vjerovati
   Biti bozijeg lica slika
   Posijati gdje si nika

 • Kiki Jonjic
  Kiki Jonjic 3 months ago +22

  Tako je izbornice,bit ćemo prvaci svijeta 💪👍❤️🇭🇷🇭🇷

 • Yelena Kalashnikova
  Yelena Kalashnikova 3 months ago +159

  Amsterdam slavi uz Hrvatsku... Kakvo ❤️ imamo!!!!!! Volim te HRVATSKA ❤️

  • Mario Baloteli
   Mario Baloteli 3 months ago +2

   Neka se slavi uz Amsterdamski skank ☘️🇭🇷❤️👍

  • MRS Chiara
   MRS Chiara 3 months ago +2

   @Yelena Kalashnikova
   😁😁😁👏👏👏👍👍👍

  • Yelena Kalashnikova
   Yelena Kalashnikova 3 months ago +3

   @Neven Fitnic oooooo srce moje, pa show smo napravili. Kupila sam si publiku zavrnula rundu birtiji.. Svi su vikali Kroejsa

  • Neven Fitnic
   Neven Fitnic 3 months ago +2

   Uživaj, Jele! :)

 • saxytb
  saxytb 3 months ago +18

  Srdacne zelje za uspeh iz Makedonije!!! Nadam se da cete podignuti pehar!

 • jesua301
  jesua301 3 months ago +19

  Hrvatska je tu gdje je zbog ovog čovjeka. Igrači igraju, ali izbornik Dalić je učinio ovu našu Hrvatsku tako velikom i slavnom. Uživajmo dok ga imamo a nadam se da ovaj put idemo do kraja.

 • jovan parče
  jovan parče 3 months ago +74

  Daliću kralju uvijek si gospodin bio 🇭🇷🇭🇷🇵🇸🇵🇸🙏🕊

 • Adnan Spahalic
  Adnan Spahalic 3 months ago +42

  Čestitke Daliću svaka vam čast neka ste Neimara poslali doma .i sretno do finala🇧🇦🇷🇸🇭🇷🇲🇪🇲🇦🇲🇰

  • Adnan Spahalic
   Adnan Spahalic 3 months ago

   ⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️

  • Stane Borisovski
   Stane Borisovski 3 months ago

   I Varta zastava .ne ona s ljiljanima..Stvarno ne postujete sebe..

 • Mihajlo Kovandzic
  Mihajlo Kovandzic 3 months ago +71

  Bravo komšo za pobedu 🇷🇸❤️🇭🇷

 • Sonja..S.
  Sonja..S. 3 months ago +19

  Najbolji na🌍🏆.
  Pozdrav i podrska iz BiH🇭🇷♥️🇧🇦

 • Marinko Milovanovic
  Marinko Milovanovic 3 months ago +10

  bravo komsije. voleo bi da osvojite prvenstvo i da slavimo svi zajedno!

 • Marko Jovanovic
  Marko Jovanovic 3 months ago +31

  Svaka cast,motivacija i inspiracija za cijeli zivot pozdrav iz Crne Gore

 • Tomislav Oreskovic
  Tomislav Oreskovic 3 months ago +96

  Hvala gospodin Daliću!! Hvala Modriću i cijeloj momčadi. Tako se Hrvati bore kao ratnici. Ljepo li je Hrvat biti 😎🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

  • El Croata
   El Croata 3 months ago +5

   🇭🇷🇭🇷 majko, hvala ti 🇭🇷🇭🇷🇭🇷

 • Moje Nebo
  Moje Nebo 3 months ago +1

  Izbornik ❣,kako se kaze sve je moguce Onome koji me jaca🙏✝️🇭🇷🕊❤🙏

 • Milos Milosevic
  Milos Milosevic 3 months ago +21

  hrvatska je pokazala da se moze jedan brazil izbaciti svaka cast i to sa podmladjenim timom kako je samo dr.Dalic takticki odgovorio brazilu ovo je remek delo fudbalske ozbiljne misli

 • Bojana Novoselac
  Bojana Novoselac 3 months ago +7

  Bravoooo momci👏♥️ objasnili ste kako se igra, sta je snaga tima i zelja za pobedom. Gospidin Dalic primer svima kako se vodi tim. Podrska iz Srbije i idemo dalje 👏💪♥️

 • Eleganti montreal
  Eleganti montreal 3 months ago +3

  Cestitke od Albanca od montreal canade. Braco Hrvati, Albanci uz Vas zelimo da budete prvaci cestitke i srecno.

 • Danijela Puljic
  Danijela Puljic 3 months ago +31

  Bravo Zlatko! 🙏🇭🇷

 • Kruno Bockaj
  Kruno Bockaj 3 months ago

  Hvala Bogu sto ste takvi I sto Vjerom stvarate povijest.
  Ponosim se sto sam Hrvat I sto mi dajete I sto si dajemo podrsku 🙏

 • HST
  HST 3 months ago +33

  Lijepo li je Hrvat biti majkoooo hvala ti 🇭🇷

 • J B
  J B 3 months ago +5

  Ljudi moji ovo je cudo i mi ne shvacamo sto su oni napravili..kad ljudi placu nakon utakmice od srice..sto reci vise.. HVALA VAM NA OVOM!!

 • Aj naleti
  Aj naleti 3 months ago +3

  Ponos za cjeli balkan!! Mozemo svi bit sretni💪🥰

  • Pandore HR
   Pandore HR 3 months ago

   Dodajte komentar
   Postoji li uopće Balkanski poluotok?
   Zapravo, nikome u geografskoj znanosti nije jasno kako je kopno koje je tako širokim krakom vezano za kontinent uopće moglo biti proglašeno poluotokom. Da bi ti geografski parametri bili još nevjerojatniji, valja spomenuti da je od crte Trst - Odesa (1330 km) mnogo bliže Trstu luka Szczecin (920 km) ili Rostock (950 km) na Baltičkom moru!
   Pogreška stara 200 godina
   Ako i zanemarimo geografsku definiciju poluotoka (što nikako ne bismo smjeli učiniti), onda je i posve nejasno zašto je taj dio jugoistočne Europe dobio ime baš Balkanski poluotok. Naime, Stara planina nalazi se na sjeveru Bugarske i ne dominira ovim dijelom Europe. Više od nje ovim prostorom dominiraju, recimo, Dinaridi, Velebit ili Prokletije i slično. Francuski geolog Ami Boue (1794. -1881.) nije ni slutio kada je u jednom svojem radu bugarsku Staru planinu nazvao Balkan - kakve će probleme ovdašnjim narodima izazvati. Naziv Balkan dolazi od turske riječi balkan ili balkanar, što znači šumovite planine.Kako to obično biva kad nam stranci daju imena, u jednom svojem radu njemački geograf J. A. Zeune 1809. godine upotrijebio je naziv Balkanski poluotok ili Balkan. Do toga je u stvari došlo Zeunovom pogreškom. Ne proučavajući atlas i karte, on je mislio da je Stara planina ili Balkan dominirajući središnji planinski sustav jugoistočne Europe. Zeunova pogreška nije u početku prouzročila neke teže posljedice u geografskom nazivlju Europe. Naime, naziv Balkanski poluotok se kroz gotovo cijelo 19. stoljeće u geografskoj literaturi vrlo malo koristio.
   Potkraj 19. stoljeća, preko francuske literature, "otkrili" su ga srpski geografi. To se poglavito odnosi na najvećeg srpskog geografa Jovana Cvijića (Loznica 1865. - Beograd 1927.). Nasuprot nizu europskih geografa koji su ukazivali na nelogičnost proglašenja ovog dijela jugoistočne Europe poluotokom, Cvijić i njegovi sljedbenici čvrsto su se "uhvatili" za taj geografski termin. Doduše, već tada, pa ni danas, nije jasno gdje je granica između tzv. Balkanskog poluotoka i ostatka Europe. U literaturi, osobito srpskoj, upotrebljavala su se dva tumačenja. Prema jednima granica je tekla rijekama Dunav, Sava i Kupa pa na riječki zaljev na sjevernom Jadranu. Prema drugima, "Balkan" je bio mnogo veći: granica je tekla Dunavom, pa Savom sve do Ljubljaskog barja, onda rijekom Idrijicom na Soču pa na sjeverni Jadran. Zapravo, ta sjeverna granica Balkana prema Europi nikad nije točnije definrana, pa čak ni u redovima srpskih geografa.
   Besmislica koja je ušla u zemljovide
   Zašto je Cvijić tako objeručke prihvatio naziv Balkan i zašto ga je nastojao maksimalno afirmirati (u čemu je, nažalost, dobrim dijelom i uspio)? U traženju odgovora na ovo pitanje dolazimo do društvene, sociološke i političke komponente pojma Balkan (ili Balkansko poluostrvo, kako ga naziva Cvijić). Naime, Cvijić je bio ponajprije fizički geograf (geomorfolog), ali i etnolog i političar. Volio je kada su ga zvali i "balkanologom". Kao rektor Beogradskog univerziteta i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, te jedan od najuglednijih srpskih znanstvenika, Cvijić je upregao sve svoje snage služeći afirmaciji srpstva, srpske nacionalne ideje i širenja srpske dominacije, pa i države, na cijeli prostor Južnih Slavena.
   Pod okriljem znanosti i tzv. objektivnosti Cvijić koristi naziv Balkan da bi potkrijepio punu opravdanost postojanja tzv. Balkanske istorijske tradicije. Pojam "Balkansko poluostrvo" iznimno je dobro povezivao srpska "znanstvena" tumačenja da u toj "balkanskoj istorijskoj tradiciji" postoji i razvija se ideja sjedinjenja svih "balkanskih plemena" jer su njihovi pripadnici zapravo srpskoga podrijetla, samo povijesnim slijedom ponešto različiti i "zagađani utjecajima s rubnih područja".
   Sintagmu "balkanska istorijska tradicija" izvrsno je sublimirao prof. dr. sc. Ratimir Kalmeta u svojoj knjizi "Zemljopisne i druge rasprave" (2009.).
   Cvijić tu tzv. Balkansku povijesnu tradiciju tumači kroz nekoliko "znanstvenih" zaključaka o južnoslavenskim narodima ("plemenima"):
   1. Srbi su u vrijeme Prvoga srpskog ustanka izrazili beskrajno snažno čuvstvo koje se u novostvorenoj srpskoj državi očitovalo u oslobodilačkim pohodima Karađorđevih ustanaka prema zapadu i istoku. Srbijanski seljak je gibak, elastičan, inteligentan, misaon, u sebi posjeduje skrivene pojedinačne inicijative, čuvstven je, njegovi živci brzo i s velikom amplitudama vibriraju.
   2. Narod Bosne i Hercegovine je jedan od najsvježijih i najjačih dijelova srpskoga naroda, a u nacionalnome smislu tvori cjelovitost s narodom Zapadne Srbije, Novopazarskoga Sandžaka i Crne Gore. Bosanski katolicu su bezimena etnička skupina, sastavljena od Hrvata, Srba i saksonskih rudara.
   3. Bosna i Hercegovina je za Srbiju ono što je Moskovska oblast za Rusiju.
   4. Najveći dio Hrvatske je napučen izmiješanim pučanstvom, koje se ističe balkanskom istorijskom tradicijom.
   5. Pučanstvo Jadranskoga primorja najviše svoga vremena provodi izvan kuće, vrlo je osjetljivo na plemićke titule i odličja. To je regija koja je dala velik broj pustolova.
   6. Hrvati su Srbi rimokatoličke vjeroispovijedi.
   7. "Slavonski varijetet" nas podsjeća na "rusku dušu".
   8. Mongoloidni tipovi su na prostoru Južnoslavjanskom slabije intelektualne i ćudoredne energije i vrlo brzo popuste u borbi za svoj opstanak - takve su značajke prirođene pučanstvu Baranje, Bačke i Banata.
   9. Makedonci su amorfna slavenska masa.
   10. Bugari ne odišu istinoljubljem i ostoumljem.
   Takva "znanstvena" etnološla tumačenja Cvijić iznosi u svojem znamenitom dvotomnom djelu "Balkansko poluostrvo i južnoslavenske zemlje" (Pariz 1918., Beograd 1922. i 1931. Za takve u osnovi nacionalističke i rasističke "znanstvene teze" koristi naziv Balkanskog poluotoka, odnosno "balkansku istorijsku tradiciju". Ako se s time povežu tadašnje političke, gospodarske i strateške prilike u jugoistočnoj Europi, onda je jasno da je postajalo sve toplije u tzv. Balkanskom kotlu naroda i vjera. To stanje, koje traje već dva stoljeća, ključalo je do usijanja u ratnim sukobima i stalnim trvenjima. Kako piše Miroslav Krleža, nalazimo se u "balkanskoj krčmi" u kojoj je netko ugasio svjetlo.
   Hrvatska je srednjoeuropska zemlja
   Stoga je jasno da je pojam "biti na Balkanu" poprimio posve nepovoljno, pa čak i pogrdno, pejorativno značenje. Kada se u bilo kojoj regiji svijeta govori o nacionalnoj netrpeljivosti, ratnim i drugim sukobima, vjerskoj i drugoj netoleranciji, onda se vrlo često koristi termin "balkanizacija". Hrvatska je stoljećima pripadala i gradila mediteransku rimokatoličku kulturu i srednjoeuropski kulturni krug. Njezini stanovnici ne mogu prihvatiti bilo kakve "balkanske" kvalifikacije. Pa čak ako i postoji geografski pojam Balkana, ona se ni tada ne nalazi u njegovu sastavu. Hrvatska je po svojem geografskom položaju sredozemna i srednjoeuropska zemlja. Nikome ne pada na pamet da Grčku naziva "balkanskom" zamljom, iako ako se tko nalazi na poluotoku , onda su to Grci.
   Ovo je poziv hrvatskoj geografiji i znanosti, a pogotovo političkoj eliti da maksimalno ustraju na objašnjavanju i znanstvenom tumačenju stvarnih komponenti geografskog položaja Hrvatske. Svrstavanje Hrvatske u bilo kakve okvire ili nazive "Balkana", "Zapadnog Balkana", "Balkanskog poluotoka" i slično, ne možemo prihvatiti. Ni po koju cijenu.
   prof. dr. sc. Dragutin Feletar
   Meridijani, siječanj 2010.
   www.posavski-obzor.info
   back to top
   HKV.HR - INAČICA ZA MOBITELE
   Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.
   Zatvori

 • Dalibor Misic
  Dalibor Misic 3 months ago +8

  Bravoooo.Čestitam na fer igri i želim vam da podignete pehar .Pozdrav iz Srbije

 • Zixor Covid
  Zixor Covid 3 months ago +3

  Bravo komšije sve najbolje. Lepo što ste nas osvetili .

 • Lilli C
  Lilli C 3 months ago +76

  Dragi Gospodin Dalic je fenomenalan, covijek je skroman i fokusiran! Svaka mu cast! Koja je on pobjeda za Hrvatsku reprezentaciju ! Bravo dalje tako! ❤👍

  • petar petric
   petar petric 3 months ago

   @E. M 🚜🚜🚜👌

  • Lilli C
   Lilli C 3 months ago +1

   @E. M Haha idi vozi traktor 🚜 🚜